vineri, 1 iunie 2012

Pasul Valcan - Herculane - Cabana Buta

   A venit si vreme primei ture cu "conserva"... sau "chupacabra" cum ii zice Suzana (Suzuki Samurai). Si daca tot am facut un an de la nunta noastra am zis ca ce poate fi mai frumos decat o tura la munte.

Dupa ce am adus-o cat de cat la linia de plutire din punct de vedere tehnic, am zis ca e cazul sa o urc la munte, sus, sus... pe masina .
   
   Deci... peste 750km Craiova - Pasul Valcan - Izbucul Cernei - Herculane si retur pe Orsova - Bahna - Baia de Arama - Sohodol si traversat iar in Valea Jiului prin Cheile Sohodolului - Valea de Pesti - Cabana Buta.
Daca v-ati plictisit de citit ruta mai bine dati un ochi pe jâpeg.

Pasul Valcan
Am plecat duminica 20mai din Craiova spre Tg.Jiu. La iesire din Tg.Jiu am facut stanga spre satul Schela, lasand astfel in dreapta drumul spre Defileul Jiului. Dupa cativa km de asfalt si drum betonat, la orizont pe coama dealului apare serpuind drumul spre Pasul Valcan.

La inceput drumul este destul de lat, cu pamant si piatra tasata. Se urca si se tot urca pana la o stana unde urmeaza o urcare mai serioasa pana se ajunge in golul alpin si se continua printr-un peisaj bestial pana la punctul de altitudine maxima... 1300m parca... in Pasul Valcan. De acolo se vede foarte frumos si varful Straja. Pe drum am intalnit un Mitsu familist, doua motoare bine echipate si un Hilux.

De aici mai departe se tot coboara intalnind si o portiune mai dificila de coborare pe bolovanis si cateva sleauri maricele. Deja apare in vale oraselul Vulcan spre care se coboara prin padure serpuind pe langa telegondola ce leaga orasul cu muntele.









Valea de Pesti
Dupa aprovizionarea cu haleu si beutura si deja obsedantii langosi din piata Lupeni , am plecat sa cautam un loc de campare in zona Valea de Pesti. N-am ramas la motelul din beton stalinist ci am preferat cortul. Pe drum am trecut pe langa Pestera de Gheata si am mers tot in sus pe drum luptandu-ne cu bolovanii si ploaia care incepea sa ne dea tarcoale.







Izbucul Cernei
Din Cheile Butii in Campusel sunt aproximativ 15 km de asfalt care se termina brusc in padure continuandu-se cu forestierul ce urca pana la panoul ce te anunta ca intrii in Rezervatia Cerna Domogled. Urmeaza o coborare sinuoasa, stanca rosie, padure, padure si iar padure, iar intr-un final valea se deschide ajungand la izvoarele Cernei unde am si campat.
Am incercat sa facem un traseu pana pe creasta dar imediat dupa Izbucul Cernei am gasit urme de urs... ne-am "potolit" repede, ne-am intors si am deschis o sampanie, cateva beri si gata... ne-am lecuit de balaurit prin padure. 








Pe seara au aterizat si 3 cehi pe ATV-uri (niste minunatii, nu ca rapciugile "taranilor de oras"). Oameni ca lumea... cautau un loc sa faca dus... i-am linistit explicandu-le ca e tarziu si ca pe o raza de zeci de km nu exista "civilizatie". Au plecat sa caute loc pentru a inopta... dar nu inainte de a ne cere o paine... le-am dat si am primit inapoi o conserva cu supa de pui. Inca n-am mancat-o ... astept iesirea urmatoare.

Spre Herculane
Drumul este bun, serpuieste pe conturul lacului. Putin namol de la utilajele din zona si o cadere de bolovani mai serioasa de care se ocupau deja baietii. Cat am bagat o tigara ei au si degajat o portiune cat sa ma strecor si eu cu conserva. Mai multe poze nu am pentru ca s-a pus ploaia si a turnat cu galeata pana dincolo de Herculane.



Din Orsova pana in Baia de Arama nu am poze ca m-am invartit numa' prin catune pe drumuri mocirloase si de lume uitate, prin ploaie si numa' de poze nu am avut chef... cu atat mai mult ca s-au mai descarcat si acumulatorii si am ramas doar cu telefoanele si le-am pastrat sa facem poze pe munte.

Intram in Cheile Sohodolului si pe ploaie torentiala si in asfintit de soare pornim sa traversam spre Valea de Pesti.

Ratam drumul de doua ori (in total ~30km gaz ars de pomana). In  poza se vede cum drumul se termina intr-o cascada de apa... acum rad, dar, atunci mi-am blestemat zilele

Ajungem dupa inca o rataceala pe intuneric bezna (era cat pe ce sa ajungem pe Vf. Arcanu) la Cabana Valea de Pesti unde luam o camera ca de pus cortul la 11 seara pe ploaie nici nu se punea problema ... am golit ultimele rezerve de tarie si un bidon de bere si am bagat cornu' in perna.

A doua zi am zis sa urcam si pana la cabana Buta. Drumul este ok la inceput... pana spre final (ultimii 1-2 km) cand mergi putin pe bolovani de rau , prin albie si tragi putin de reductor pe ultimele doua urcari. Un cioban cu un L200 in fata mea a oprit inainte de o urcare si mi-a zis: "Flacau, de aici nu mai sta in spatele meu ca nu se stie. Asteapta sa urc eu si dup'aia dai pe greu si pedala blana pana sus... sa nu te opresti!". Nu a fost deloc de speriat urcarea, dar nici usoara (fara garda mare la sol si 4x4 nu-i recomandat sa incercati). Urcand pe ultimii zeci de metri, in fata mea, oamenii ciobanului se grabeau sa degajeze traseul de cativa bolovani dislocati de L200 si de tot traseul de evacuare: toba, tevi, tampoane ... nu stiu cum el a atins si eu nu... lucky me!

... nu e prea buna filmarea, dar poate va dati seama totusi cat de inclinata era ultima panta unde "mitibusu" a ramas fara tobe

9 comentarii:

  1. Marfa! Am fost si eu cu bicla prin majoritatea locurilor alora. Nu renuntati la pedalat, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai oarecum traseul si descrierea ta m-au facut sa plec la drum :D. Fusesem de nenumarate ori in zona dar niciodata nu trecusem in Herculane.

    Despre pedalat, nicivorba de lasat, doar ce mi-a sosit suportul de 4 bici pt. carligul samuraiului :))... asa ca sa-nceapa distractia... dar sa ne mai lase ploile astea.

    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru traseul facut, toate peisajele i-mi sant cunoscute, facute cu atv-ul sau pe jos!

    RăspundețiȘtergere
  4. multumim :)

    PS: am vrut sa dau un replay la e-mailul primit mai devreme dar se pare ca nu este scris corect...

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos..si frumosi amandoi..ma bucur pentru voi..aveti o pasiune cel putin comuna...si anume drumetia..muntele..campingul..si tot ce driva de aici... bravoo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! De atunci cred ca am strans zeci de iesiri si sute/mii de poze... mai greu cu actualizarea blogului din pacate, ne-am lenevit la scris se pare.

      Ștergere
  6. Foarte frumos! Felicitari! Mai impartasiti din experientele voastre interesante.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna!
    Eu imi fac planuri sa vin dinspre Herculane pana la Valea de Pesti si-mi faceam griji ca nu dovedesc cu Ford Focus. Nu voi urca pe munti dar din cate am inteles drumul e practicabil. Daca veti considera ca ar fi bine sa stiu ceva in plus despre drum, scrieti-mi, rogu-va! Merci mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua
      In principiu drumul poate fi parcurs cu orice autoturism, cu putina grija. Problema insa este (aproape in fiecare an) namolul, alunecarile de teren si pomii cazuti dupa sezonul rece/ploios. Dupa cum va este norocul puteti trece fara probleme, sau din contra, sa dati de bolovani cazuti/surpatura (este un loc unde mereu, mereu se surpa) sau de namoale din care nu mai iesiti. Atentie caci pe toata valea nu exista semnal GSM.

      Am fost de nenumarate ori pe drumul Herculane - Campusel (de fiecare data cu diverse 4x4) insa am intalnit pe drum de la batrana dacie, matizuri, pana la berline luxuase. Nu cunosc starea drumului anul asta deci nu pot garanta nimic.

      Ștergere